streda 19. marca 2014

Príroda je najlepšia kozmetika

V minulom článku o chemickom peelingu som spomínala, že pred časom som kompletne zmenila pleťové výrobky. Od pleťových krémov, rôznych sér som prešla k bio rastlinným olejom. Myslím, že už je dlho známe, že rastlinné oleje majú blahodárne účinky nielen na pleť,ale aj na zdravotný stav, keď sa používajú aj vnútorne.
Mojou pleťou prešlo veľa krémov od tých drahších po tie lacnejšie, no nikdy som nezaznamenala nejaké dlhodobé zlepšenie. Mám pár krémov, ktoré mám stále veľmi rada a budem sa k nim vracať, hlavne hydratačný krém proti starnutiu od Mary Kay alebo pleťový opalovací gél od La roche posay, týmto ostanem ešte asi dlho verná.
Rastlinné oleje som sa rozhodla používať hlavne pre ich pozitívne vlastnosti a ich účinky a hlavne preto, že sú 100% prírodné, lisované za studena a sú v nich obsiahnuté všetky vitamíny, ktoré pleť potrebuje.
Ako prvý som začala používať šípkový olej. Po zbere informácií, ktoré som si naštudovala, tak tento olej sa mi zdal byť ideálny pre moju pleť- problematickú, mastnú.
Šípkový olej sa považuje za jeden z najlepších rastlinných olejov podporujúcich hojenie kožných jaziev, dokonca aj tých starších a okrem toho je výborným „anti-age" prostriedkom, ktorý vám pri pravidelnom používaní zabezpečí dlhotrvajúci mladistvý vzhľad bez vrások.  Ak už teda pokožku nejaké tie vrásky „zdobia", tak skúste vyskúšať šípkový olej - pomôže vrásky zjemniť a vyhladiť. Pleť rozžiari a dodá jej potrebnú hydratáciu a elasticitu. Všetky tieto pozitívne účinky môžem potvrdiť. Naozaj je pleť vláčna, rozžiarená, hydratovaná. Veľmi ma aj teší to, že pôsobí proti vráskam v mojom prípade našťastie zatiaľ len preventívne lebo nejaké hlbšie vrásky zatiaľ nemám a dúfam teda, že dlho ani nebudem.
Šípkový olej používam ráno, tento olej sa veľmi rýchlo vstrebe do pleti, nakoľko patrí do skupiny suchých olejov. Možno ho použiť aj samotný alebo ho miešať do krémov alebo rôznych pleťových sér. Ja osobne pred použitím každého oleja nastriekam trochu ružovej vody na pleť a olej sa mi tak lepšie rozotiera. Úplne do pleti sa vstrebe tak do 10-20 minút. Pred nanesením makeupu už nedávam na tvár žiadny krém, môžem povedať, že makeup s olejom nemá žiaden problém.

Teraz prejdem k avokádovému oleju, ktorý používam večer namiesto nočného krému. Tento olej je zaujímavý svojimi regeneračnými účinkami. Ľahko a rýchlo sa vstrebáva do hĺbky, obsahuje vitamíny A, D a E, minerál - draslík, beta-karotén a mnoho ďalších živín, vďaka ktorým dokáže výrazne vyživovať, regenerovať a hydratovať pokožku. Takže samé dobré veci :) Avokádový olej je o niečo mastnejší ako šípkový. Tento olej si pridávam aj do vlasových zábalov, pomáha mi na suché niekedy rozštiepené končeky.


O účinkoch rastlinných olejov by sa dalo písať veľmi veľa, nehovoriac o vnútornom užívaní. Na používanie týchto olejov som si tak zvykla, že už asi od novembra minulého roka som nesiahla po kréme. Samotné to používanie je veľmi príjemné a vždy sa teším, keď si buď šípkový alebo avodádový vmasírujem do mojej pleti.
Čo sa týka značiek, tak na trhu ich je veľmi veľa, stačí zájsť do najbližšieho bio obchodu alebo na nejaky bio eshop. Ako som už vyššie spomenula, dôležité je, aby boli lisované za studena.

Ako ste na tom vy, používate oleje na vašu pleť? Aké sú vaše obľúbené? Budem rada, ak sa podelíte o svoje skúsenosti.

6 komentárov:

  1. môj obľúbený na zimu je kokosový, ja ho dokonca aj jem, len tak, s lyžičkou :D
    teraz som si objednala hroznový, je vhodnejší na zmiešanú a masntú pleť, tak som na neho zvedavá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zaujímavý príspevok, mám úplne rovnaký názor na kozmetiku ako ty. :)
    Skúšala som presne aj tento avokádový aj šípkový olej, pričom ten avokádový sadol mne osobne trochu lepšie. Pokožka bola po pár däoch používania oveľa hebkejšia.

    Teraz som skúšala experiment - kúpila osm si mandľový olej + pravý ružový éterický olej. Zmiešala som to a používam namiesto telového krému. Účinok je fakt parádny a necítim žiadnu takú tú olejovú vôňu, určite vyskúšaj, ak budeš mať možnosť. :)

    Inak, kdesi som čítala, že je veľmi dôležité, aby si si olej nanášala na mokrú pokožku. Jednak kvôli tomu, že sa lepšie viaže vlhkosť v pokožke a na druhej strane vraj môže používanie olejov paradoxne spôsobiť vysúšanie pokožky. Neviem, čo je na tom pravdy, ale keď zistím, urobím článok na blog. :)

    www.beautykutik.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, ze sa ti clanok pacil. Mandlovy olej poznam, pouzivala som ho na telo, ale aj na vlasy na tvar moc nie lebo sa mi zdal byt dost mastny, ale tiez velmi dobry olej,,, inak vsetky prirodne oleje su dobre. A co sa tyka toho nanasania na vlhku pokozku, tak to mas pravdu, olej sa tak lepsie vstrebe do pleti, ja na to pouzivam vodu z ruzi,,, chystam sa o tom napisat clanok, tak potom sleduj, ked ho pridam :)

      Odstrániť
  3. Ja som si predvčerom kúpila šípkový olej, rovnakej značky ako máš ty tak som zvedavá aký bude. Inak používam najma kokosový a argánový som mala jeden čas, ten bol velmi fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj potom vedieť ako si s ním spokojná. Arganovy olej som mala aj ja,ale nejak mi nevyhovoval, tak ho používam skôr na vlasy ako na pleť.

      Odstrániť