štvrtok 16. apríla 2015

Tea tree olej a jeho liečivé vlastnosti!

Tea tree olej bol u nás vždy doma, pamätám si ho hlavne z mojich pubertálnych čias, keď som si s ním liečila akné. Prešlo veľa rokov a ja už mám vlastnú domácnosť, no na tea tree olej som vôbec nezanevrela a má svoje čestné miesto v mojej kúpeľni. Keď som bola mladšia, tak som sa nejak ani nezaujímala o tento olejček, aké má vlastnosti, účinky a čo sa dá s ním liečiť.
Na akné mi pomáhal, hlavne v začiatočnom štádiu, keď vyrážky vysušil. Dlhšie by som ho na vyrážky nepoužívala, lebo hrozí riziko presušenia, čo sa mi párkrát podarilo, keď som to s tea tree prehnala.
Väčšina z nás ho pozná práve ako pomocník pri liečbe vyrážok, ale tea tree olej alebo čajovníkový olej má omnoho viac liečivých schopností.

Ak máte problémy s nechtovou mykózou, tak práve tea tree by Vám mohol pomôcť. V lekárni sa dajú kúpiť rôzne koncentrácie tohto oleja a práve keď je napr. mykóza vo väčšom štádiu doporučuje sa olej s vysokou koncentráciou (25% alebo až 50%). Pár kvapiek tohto oleja do kúpeľa, či potieranie postihnutého nechtu olejom môže plesňové ochorenia vyliečiť. Samozrejme aj tu platí, že treba byť trpezlivý a výsledky sa nedostavia hneď, ale s odstupom času pravidelného používania.

Tea tree olej je prírodná alternatíva antiseptika, čo znamená, že sa môže použiť na hojenie a liečbu rán (napr. po holení), či dokonca drobných popálenín. Ak sa obávate nepríjemného štípania kože, tak olej môžte jednoducho zriediť s vodou a potrieť tak postihnuté miesto. 

Na nepríjemný kašeľ, či nádchu je tento olej tiež veľký pomocník. Stačí ak kvapnete pár kvapiek do horúcej vody a niekoľko minút vdychujete výpary- určite si na seba hoďte nejakú plachtu alebo uterák. Týmto spôsobom sa Vám uvoľní upchatý nos, zmierni sa bolesť hlavy a dokonca aj kašeľ. 

Čajovníkový olej má ešte ďaleko viac využití, napr. aj v domácnosti pri upratovaní, ale keďže sme na kozmetickom blogu, tak to sem nechcem miešať:).

Zaujímalo by ma, ako Vy využívate tea tree olej a či Vám v niečom pomohol?


12 komentárov:

  1. Přiznám se, že kdyby tea tree neměl tak dobré účinky, ani po něm nesáhnu, mě strašlivě smrdí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. toto je pre mňa malý zázrak, na akné mi nikdy nič tak nepomohlo, ako čajovník. :)

    www.beautiful-savage.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tea tree olej je to nejlepsi co znam, pouzivam ho od sveho utleho veku. Ja a sebe mohu rict, ze mi nadherne voni. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. na vôňu sa dá zvyknúť ani mne nie je nepríjemná, poznám oleje, ktoré smrdia oveľa horšie....

      Odstrániť
  4. Pamatuju si jako dítě, kdy mi mamka kupovala protizánětlivou tyčinku s tea tree olejem na akné. Celkem mi voněla i pomáhala, jen byla rychle pryč. :-)
    welcometomyworld

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež ho používam už dlhšiu dobu, hlavne keď sa mi objaví nejaká vyrážka. :) Večer ho použijem a ráno to je o mnoho lepšie. :)
    ChristyShades

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tea tree dokáže urýchliť hojenie rán a aj vyrážok, je to super pomocník...

      Odstrániť
  6. No ešte som ho nemala, ale vyzerá dobre, mala by som ho vyskúšať :D
    GlitterCircus

    OdpovedaťOdstrániť